Drón tesztelési és fejlesztési központ jön létre Zalaegerszegen

 In Hírek

A ZalaZone zalaegerszegi járműipari tesztpályára alapozva drón tesztelési és fejlesztési központ jön létre Zalaegerszegen, mellyel egyidőben elindul a területhez kapcsolódó országos együttműködés is. A drón tesztelési és fejlesztési központhoz kapcsolódóan megjelenő találmányok és a hozzájuk tartozó kutatások sikerében kiemelkedő szerepe van a VALOR HUNGARIAE Zrt-nek is.

 

A ZalaDRONE drón kompetenciaközpont program indulását „A pilóta nélküli légijárművek alkalmazási lehetőségei és gazdasági hatásai” c. konferencián és workshopon jelentették be 2020. február 21-én, a tesztpálya rendezvényközpontjában.

Dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár a rendezvényen elmondta, a drón technológia fejlődése olyan rohamos léptékű, hogy szabályozott keretek nélkül nem lehet hagyni. A pilóta nélküli légi járművek használatához az Európai Unió közösségi szintű jogszabályokat alkotott, egyúttal lehetőséget adott a tagországoknak saját szabályozás létrehozására, ezt kiegészítendően, melyeknek július elsejével kell életbe lépnünk.

Az angol nyelven zajló konferencián egyetemek, kutatóintézetek, cégek szakemberei számoltak be a pilóta nélküli légi járművek fejlesztésének és alkalmazási területeinek kutatási eredményeiről.

Lepsényi István a VALOR HUNGARIAE Zrt. vezérigazgatója az ellőadásában kifejtette – „A VALOR fontos szerepet vállal az innovációk eredményes hasznosítását célzó nemzetgazdasági törekvések megvalósításában, különös tekintettel a hazai klímastratégiai célok végrehajtását is támogató alternatív, így például a hidrogénhajtású közlekedési és logisztika fejlesztések segítésében. Hozzátette – „A drón technológia és a hozzájuk kapcsolódó fejlesztések várhatóan alapjaiban változtatják meg mindennapjainkat a szállítmányozás, a környezetvédelem, a zöld energia és több iparág szektorában.”

Az eseményen részt vett és előadást tartott Patrick Ky, az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynöksége (EASA) vezetője is, ahol az érintett partnerek bevonásával áttekintették a pilóta nélküli légijármű rendszerek hazai alkalmazásával összefüggésben felmerülő legfontosabb kérdéseket, bemutatták a témához kapcsolódó magyarországi kutatás-fejlesztési tevékenységeket és ezek eredményeit.

 

 

Start typing and press Enter to search