Ígéretes terápia COVID-19 leküzdésére

 In Egyéb

Egy magyar kutató ígéretesnek tűnő terápiáját terjesztette fel a VALOR HUNGARIAE Zrt. az ITM közvetítésével az Operatív Törzshöz. Baranyi Lajos immunológus általa kidolgozott módszer képes lehet meggátolni a koronavírus-fertőzés által kiváltott túlzott immunreakciót. A tudós a kombinált terápia részleteit azután publikálja majd, hogy lezárult a szabadalmi eljárás.

A VALOR Nemzetközi Tudományos Testületének is tagja az Egyesült Államokban élő magyar kutató, Baranyi Lajos, aki hosszú ideje foglalkozik a „citokinvihar” problémájával. A VALOR befogadta Baranyi Lajos projektjét, ami pókselyem gyártásának ipari méretű, költséghatékony kidolgozására irányul. A biológus professzor mostanra olyan terápiát fejlesztett ki, amely képes lehet meggátolni az immunrendszernek ezt a túlzott reakcióját, amit a koronavírus-fertőzés is kiválthat a szervezetben. A a szakmai körök a VALOR felterjesztésének köszönhetően szerezhetettek tudomást a biológus-immunológus professzor eredményeiről, aki a Magyar Nemzetnek számolt be az általa kidolgozott módszerről. Elmondta, hogy „míg a vírust az emberek 80-85 százaléka könnyedén legyőzi, addig vannak, akik kétoldali tüdőgyulladást kapnak, és ha túl is élik, sokuk maradandó tüdőkárosodást szenved. A légzési elégtelenség és/vagy a bakteriális felülfertőződés következtében szeptikus sokk alakul ki a szervezetben, ez általános gyulladással jár, amit a gyulladásos fehérjék fokozott termelése, az úgynevezett citokinvihar kísér.” Baranyi dr. a citokinvihar ellen olyan peptideket, vagyis fehérjemolekulákat fejlesztett, amelyek nem toxikusak, nincs mérgező bomlástermékük sem, nem halmozódnak fel a szervezetben, és néhány óra alatt lebomlanak. Ugyancsak fontos tulajdonságuk, hogy miután vírusfüggetlenek, nem tud kialakulni velük szemben rezisztencia.

Az eljárás lényegéről Baranyi Lajos annyit árult el, hogy a hatóanyagok között „a citokinvihart megakadályozó aktív fehérjemolekulák mellett egy, a sebgyógyulást serkentő és a tüdőkárosodást okozó fibrózist gátló anyag is van. A kezelés a gyakorlatban öt napig tartó infúziós vagy bolus (nagy dózisú) injekciós terápiát tartalmaz.”

Start typing and press Enter to search